Samen gaan we op zoek naar de essentie van jouw merkidentiteit. We gebruiken hiervoor de comma, brand tool waarbij we inzoomen op belangrijke pijlers die jouw identiteit vorm geven of beïnvloeden: concurrentie, doelgroepen, waarden, persoonlijkheid, onderscheidende krachten, enz. We stellen m.a.w. het DNA op van jouw merk.
Deze analyse is de basis voor de ontwikkeling van een unieke merkstrategie die een cruciale rol zal spelen bij de groei van jouw bedrijf of organisatie. Het zal ook de manier waarop je gaat communiceren bepalen: inhoudelijk, vormelijk, keuze van tools en kanalen, etc. We kunnen gerichter aan de slag op vlak van storytelling en de opmaak van jouw website.
A brand-new company or product name – workshop to get started
Een merknaam kies je niet zomaar. Het is de ziel van je bedrijf waarmee je altijd zal geassocieerd worden. Daarom moet de naam makkelijk, herkenbaar maar toch catchy uit de hoek komen. En vooral, tijdloos zijn.
Kies je voor een letterlijke & basic naam? Of ga je eerder voor een symbolische & creatieve naam? Aan de hand van enkele oefeningen onderzoeken we in onze workshop welke soort naam jou het meest ligt. Met de positionering in het achterhoofd, gaan we brainstormen, luidop denken en
visual notes maken. Dit
creatieve en
strategische proces brengt je ongetwijfeld tot de juiste merknaam.
Weet dat een merknaam deel uitmaakt van enkele essentiële stappen om een merk te gaan opbouwen. Je bent goed op weg als de naam,
logo, baseline en storytelling op elkaar inspelen.
PRODUCT PORTFOLIO - optimale product/marktmatrix opstellen
Wat is de groeistrategie van jouw bedrijf of organisatie? In welke producten en/of markten dien je te investeren? Dankzij de Ansoff-matrix worden 2 belangrijke assen met elkaar gecombineerd om jouw groeistrategie te bepalen: bestaande/nieuwe markten en bestaande/nieuwe producten. We bespreken de 4 mogelijke strategieën: marktpenetratie, marktontwikkeling, productontwikkeling en diversificatie.
We betrekken ook de BCG-matrix (Boston Consulting Group) om het portfolio te analyseren. We nemen de verschillende product-marktcombinaties onder de loep en kennen zo de cash cows, stars, dogs en question marks binnen jouw portfolio.
In ons onderzoeken nemen we ook de
SEO (Search Engine Optimalisation) van jouw website op productniveau onder loep en vullen we aan met inzichten uit Google Analytics. Zo worden bijgaande modellen nog verder verfijnd.
Dankzij deze oefeningen kennen we het toekomstig aanbod en is de product/marktcombinatie van jouw merk uitgediept. Zo weet je ook als bedrijf in welke producten of diensten je beter wel of niet in investeert.
DIGITAL STRATEGY - doelgroep doorgronden
Welke verschillende type bezoekers heb je? Hoe komen ze in contact met jouw communicatiemiddelen? Hoe kijken ze naar jouw bedrijf of organisatie? Welke weg leggen zij af op de website? Welke informatie wensen zij?
Er zijn heel wat vragen die je je moet stellen om de doelgroep(en) zo goed mogelijk te bereiken.
Aan de hand van de Insights-kleurenmethodologie (rood, blauw, geel, groen) bekijken we hoe de doelgroep functioneert en stellen we hun persona of persoonlijkheidsfiche op. We peilen niet enkel naar hun werkgebied, maar ook naar hun doelstellingen, wensen en verlangens, enz…
Rekening houdende dat iedereen verschillend is en anders reageert op dezelfde prikkel, brengen we hun reis in kaart (customer journey). We hanteren hiervoor het model From answer to activate waarbij we hen van bij de eerste vraagstelling meenemen in een proces tot we ze geactiveerd krijgen. Dankzij deze methodiek kennen we hun emoties en frustraties, leren we touchpoints in te bouwen en weten we op welke vragen we een duidelijk antwoord moeten bieden.
Wij geloven in een real life customer journey, waar we échte klanten rond de tafel brengen. Zo hoeven we ons niet in te beelden hoe een (potentiële) klant denkt, maar ondervinden we in levende lijve hun ervaringen. Op die manier weten we na de workshop hoe we prospecten concreet door de funnel kunnen leiden en hoe ze te converteren tot klant of beter zelfs, tot ambassadeurs.